Komedija
Režija: Vito Taufer
Premiera: Premiera 21. junija 2017 na Martinčevem trgu v Kopru
Koprodukcija:   Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče,Trst (IT), Istrsko narodno gledališče – Mestno gledališče Pulj (HR), SNG Nova Gorica
Krstna uprizoritev
Predstava traja 2 uri in ima odmor

Goldonijeva komedija Le baruffe chiozzotte (1762) o »hrupni druščini ribičev, mornarjev in žensk, ki nimajo drugega kraja za pogovor, razen ulice«, se je že davno udomačila na naši strani Jadrana, s prestavitvijo iz beneške lagune v Istro v čas pred razpadom Avstro-Ogrske pa je v priredbi Predraga Lucića spodbudila koprodukcijsko uprizoritev, ki je povezala štiri primorska profesionalna gledališča iz treh držav.

Sladkorna pena, malo tobaka in talent za »dišpet« so tudi v priredbi komedije dovolj za medsosedski prepir, v katerem so vzkipljivi, hrupni, kričavi, jezikavi, zamerljivi, ljubosumni in pretepaški ribiči vedno pripravljeni vreči kamen ali poprijeti za nož. Njihove opravljive žene pa vedno najdejo dovolj časa in volje za grobo lasanje, začinjeno s psovkami, za katere se zdi, da v svoji sočnosti prav tekmujejo med seboj.

Besedilo, v katerem se prepletata hrvaško in slovensko istrsko narečje, barvitost pa mu dodajo še italijanske, nemške in madžarske jezikovne primesi, s svojo jezikovno babilonsko pestrostjo in kosmatim zmerjanjem gledalca ne želi le zabavati in nasmejati. Je tudi metafora današnjega multietničnega in multikulturnega sveta in prikaže, kako oblast izkorišča malega človeka, na rob odrinjenega ribiča, s katerim manipulira kot s kmetom na svoji politični šahovnici.

Vito Taufer, ki velja za enega najuglednejših slovenskih gledaliških ustvarjalcev, se s to Goldonijevo komedijo po šestnajstih letih srečuje drugič: prvič jo je leta 2001 pod naslovom Zdrahe režiral v SNG Nova Gorica.

Zasedba

Režija
Vito Taufer
Avtor izvirnika
Carlo Goldoni
Avtor priredbe
Predrag Lucić
Prevajalci
Daniel Malalan, Petra B. Blašković, Patrizia Jurinčič Finžgar, Nataša Tič Ralijan
Avtorja songov
Predrag Lucić, Iztok Mlakar
Asistentka režiserja
Lektorice
Petra B. Blašković, Patrizia Jurinčič Finžgar, Nataša Tič Ralijan
Scenograf
Voranc Kumar
Kostumografinja
Barbara Stupica
Avtor glasbe
Damir Halilić Hal
Oblikovalec svetlobe
Jaka Varmuž
Oblikovalec maske
Matej Pajntar
Asistent režiserja (študijsko)
Asistentka kostumografinje
Ana Žerjal

Igralci

Tone
Gojmir Lešnjak - Gojc
Paškua
Marjuta Slamič
Lucijeta
Maša Grošelj, Patrizia Jurinčič Finžgar
Pepi
Serđo
Iztok Mlakar
Libera
Petra B. Blašković, Nataša Tič Ralijan
Urša
Patrizia Jurinčič Finžgar, Elena Brumini
Keka
Nika Ivančić
Šime
Luka Cimprič
Đovanin
Kristjan Guček
1. stražnik
Andrej Zalesjak
2. stražnik
Toto Coto
Kitarist
Damir Halilić Hal