Režija: Nenni Delmestre
Premiera: 20. april 2018 v Gledališču Koper
Koprodukcija:   Gledališče Koper in SNG Nova Gorica
Predstava traja eno uro in 25 minut in nima odmora.

Običajni ljudje v običajnem obmejnem naselju. Na drugi strani meje drugi ljudje: nevarni že po definiciji. Tudi slednji so običajni ljudje, tako kot ljudje obmejnega naselja. Vendar različni: tujci so, in predvsem nezaželeni. In v tem smislu se organizirajo. Organizirajo se v majhne, vendar zelo motivirane skupine obhodnih straž, ki delujejo kot zaščita pred priseljenci, organizirajo se v skupine nočnih straž ob rečnemu bregu, ki v resnici predstavlja mejo. Složni in odločni so, da ne pustijo nikogar čez tisti breg. Ko enemu izmed tujcev vendarle uspe prečkati reko, ga ujamejo, o njegovi usodi pa odloča skupinica privilegiranih prebivalcev zaselka (lastnik supermarketa in njegova žena, mehanik in njegova hči, zdravnik, naciskin in občinski uradnik), ki jih avtor pred nami izrisuje v grobih potezah ter besedilu, ki ne pozna ločil.
Ob njihovem »iskanju« odgovorov na vprašanje, kaj storiti z nezakonitim pribežnikom, avtor razkriva njihove najtemnejše strasti, resnične razloge njihovih čutenj in dejanj, njihove zgrešene principe, ki jih narekujejo njihovi »zdravi« in »dobri« nameni, ter preko njih hkrati odstira in odslikava srhljivo brezčutnost sodobne družbe, njeno ksenofobijo; predvsem pa strah pred neznanim in pred vsem, kar je drugačno.
Dramo Za blagor vseh ljudi, ki je danes celo bolj aktualna kot v času svojega nastanka, je italijanski režiser, igralec in dramatik Francesco Randazzo (1963) napisal po resničnem dogodku in zanjo leta 1996 prejel nagrado Candoni Arta Terme.

 

Zasedba

Režija
Nenni Delmestre
Prevajalec
Marko Sosič
Scenografka, kostumografinja in glasbena opremljevalka
Lina Vengoechea
Asistentka režiserke
Oblikovalec svetlobe
Jaka Varmuž
Lektor
Martin Vrtačnik
Oblikovalec maske
Matej Pajntar

Igralci

Zum, lastnik supermarketa na čelu ljudskih čet in obmejnih straž
Zug, njegova žena
Ansch, Zugin mlajši brat
Matevž Biber
Topf, mehanik
Bine Matoh
Schwei, občinski uradnik
Kopf, zdravnik
Jože Hrovat
Luss, študentka, hčerka mehanika Topfa
???, mladi nezakoniti pribežnik
Lin Colja (Gledališki trening)