04 Mar 2023
Milena Zupančič – Slovenka leta 2022, ki je pisala tudi zgodovino koprskega gledališča

Ena najpomembnejših slovenskih gledaliških in filmskih igralk Milena Zupančič, ki je svojo umetniško pot začela prav na odru koprskega gledališča, kot gostja pa je pred desetletjem in pol nastopila še v uprizoritvi Gledališča Koper Znamke, nakar še Emilija, je po izboru revije Jana postala Slovenka leta 2022.

Milena Zupančič je na koprskem odru skupaj z igralskimi kolegi Borisom Cavazzo, Svetlano Makarovič, Ljerko Belak, Daretom Ulago, Jerco Mrzel in drugimi začela igrati sredi šestdesetih let 20. stoletja, ko je režiser in umetnostni zgodovinar dr. Marko Marin v Kopru ustanovil Oder Mladih, poznejši Mestni Oder Koper. Nastopila je v kar petih uprizoritvah omenjenega gledališča in se pozneje vrnila še enkrat; v sezoni 2008/2009 je kot Emilija (na fotografiji) nastopila v uprizoritvi igre Dušana Jovanovića Znamke, nakar še Emilija v režiji Jake Ivanca.

Nagrajenki, ki je s svojimi vlogami zaznamovala tudi del koprske gledališke zgodovine, se s čestitkami ob laskavem imenovanju pridružuje tudi Gledališče Koper.