Režija: Katja Pegan, Renata Vidič (mentorici)
Premiera: Premiera 10. aprila 2017 v Mali dvorani Gledališča Koper
Krstna uprizoritev

Na severu Irana stoji mogočen grad Alamut, poln skrivnosti, laži in znanja. Na vrhu najvišjega stolpa, od koder pogled seže do Kraljeve reke, bojnih polj in rajskih vrtov, prebiva Seiduna ali Hasan Ibn Saba, njegov vladar. V temi svoje izbe kuje načrt, kako bi uničil Izmailsko cesarstvo in Alamut postavil kot temelj vsega – glavno mesto v deželi.

Pri tem mu nezavedno pomagajo zvesti učenci (fedaiji). Dan za dnem se urijo v borilnih veščinah, učijo se o zgodovini, veri in kulturi svoje dežele. Tako jih daiji (učitelji) pripravljajo na težke zahteve vladarja, ki jih bodo morali izpolnjevati do konca, saj ko so enkrat na Alamutu, ne morejo po svoji želji živi iz njega.

Na drugi strani stolpa se v prelepih vrtovih življenja veselijo mlade deklice. Pod okriljem hudobne Apame in materinske Mirjam se učijo pesništva, zapeljevanja in drugih umetnosti. Razigrane in živahne živijo razkošno življenje, a vse imajo temno preteklost. Žene jih želja, da bi nekoč spoznale svojega “Ferhada”.

Alamutu se bliža nevarnost, saj je veliki vezir Nizam al Mulk razpisal na glavo Seidune denarno nagrado. Hasan pri priči začne z izpeljavo načrta in najprej skliče svoja dediča Abu Alija in Buzruka Umida ter jima ga razkrije. S pomočjo čarobnih kroglic (hašiša) bo tri najboljše med učenci (Ibn Tahirja, Jusufa in Sulejmana) popeljal v grajske vrtove kjer jih bodo hurije s svojo lepoto prepričale, da so zares v raju. Učenci bodo priče, da je Seiduna zares prerok, kateremu je dal Alah ključ od raja, in s tem bo razširil svojo mogočnost po vsej deželi. Ali mu bo načrt uspel?

Predstava je narejena po Bartolovemu romanu Alamut, ki je izšel pred skoraj osemdesetimi
leti. Govori o terorizmu srednjega veka na območju Irana. Poleg poudarjene vere, žrtvovanja in manipulacije sta v zgodbi pomembni tudi zvestoba in ljubezen, ki se prepletata med učenci in deklicami, ter celo med Seiduno, Mirjam in Apamo.

Zaključna produkcija Gledališke šole Gledališki trening Gledališča Koper.

Ustvarjalci

Režija
Katja Pegan, Renata Vidič (mentorici)
Kostumografinja
Anja Ukovič
Oblikovalec svetlobe
Izidor Čok
Oblikovalka svetlobe
Renata Vidič
Avtor glasbenega izbora
Izidor Čok
Avtorica glasbenega izbora
Katja Pegan
Oblikovalka maske
Sara Longar
Izdelava kostumov
Anja Ukovič, Inga Mijatović

Igralci

Seiduna
Jan Krevatin
Ibn Tahir
Mak Tepšić
Mirjam
Vita Lozar
Apama
Rea Štrukelj Pahović
Abu Ali
Izidor Čok
Buzruk Umid
Jan Slapar
Minučeher
Samo Bordon
Nizam Al Mulk
Vid Prinčič
Sulejman
Domen Lušin
Jusuf
Tine Ugrin
Halima
Lin Colja
Sulejka
Eva Mlakar
Sara
Pika Furlanič
Fatima
Milica Đukić
Zajnab
Maja Majer
Adi, Abu Džafar
Bor Sitar