Režija: Miha Golob
Predstava traja 1 uro in 20 minut in nima odmora.


Pozno 19. stoletje v ZDA. Siroto Dorotejo, ki živi s teto in stricem v puščobni in dolgočasni deželi Kansas, ujame  tornado in jo pripelje v čudovito sanjsko deželo Oz. Kljub očarljivosti omamne dežele čuti domotožje, zato se želi vrniti domov. A vrnitev ni tako preprosta. Najprej mora prepešačiti pol dežele do glavnega in najmogočnejšega čarovnika Oza, edinega, ki ji lahko pomaga. Na poti sreča še Strašilo, ki nima možganov, in ga povabi zraven. Nato se jima pridružita še Pločevinasti človek brez srca ter Lev brez poguma. Vsi trije gredo z junakinjo po tisto, kar jim manjka, da bi našli srečo in zadovoljstvo.

Eno najpopularnejših zgodb ameriške kulture je leta 1900 napisal Lyman Frank Baum. Knjiga o iskanju sebe in lepšega življenja je čez noč je postala uspešnica ter v obliki muzikala kmalu doživela prvo uprizoritev na broadwayskih odrih, najbolj pa jo poznamo po filmu Čarovnik iz Oza iz leta 1939 (z mlado Judy Garland) ter po pesmi Over the Rainbow. Fantastično pripoved o odraščanju in pogumu je za SNG Nova Gorica priredil režiser Miha Golob, songe je prispeval Jani Kovačič, glasbo pa Boštjan Gombač.

Gostuje Slovensko narodno gledališče Nova Gorica.

Ustvarjalci

Režija
Miha Golob
Avtor priredbe
Miha Golob
Igralci
Anuša Kodelja, Jože Hrovat, Dušanka Ristić, Peter Harl, Matija Rupel Medea Novak, Ana Facchini, Arna Hadžialjević, Blaž Valič