Predstava traja 1 uro in 10 minut in nima odmora.


Skladateljica Tina Mauko je za osnovo libreta vzela Andersenovo pravljico o deklici, ki na silvestrovo prodaja vžigalice, da bi domov prinesla nekaj denarja. Ob tem naleti na brezobzirnost in ravnodušnost ljudi, in nazadnje, ko si z vžigalicami pričara nekaj trenutkov topline, umre. Libreto je odraz skladateljičinih filozofskih pogledov na prepad med revnimi in bogatimi, ki jih črpa tudi iz budistične filozofije. Zato se v orkestrski zasedbi znajdeta tudi inštrumenta bansuri in sarod, instrumentalisti pa niso izbrani le na podlagi svojega klasičnega znanja igre, ampak tudi sposobnosti občasne improvizacije na svojih glasbilih. 

Krstno izvedbo nove slovenske komorne opere je pripravilo Slovensko komorno glasbeno gledališče (SKGG), ki od svoje ustanovitve leta 1996 spodbuja nastajanje novih komornih oper slovenskih skladateljev in libretistov, ustvarjalcem in poustvarjalcem mlajše generacije pa omogoča, da se uveljavijo na koncertnih in gledaliških odrih. 

Gostujeta: Slovensko komorno glasbeno gledališče in Zavod Bunker Ljubljana
Predstava je podprta s strani Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana. 

 

Ustvarjalci

Glasba in libreto
Tina Mauko
Režiser
Rocc
Glasbeni vodja
Iztok Kocen
Deklica
Katja Konvalinka
Koloraturni sopran
Polona Plaznik
Mezzosopran
Irena Yebuah Tiran
Tenor
Klemen Torkar
Bariton
Lovro Korošec
* *
* *
Komorni ansambel Slovenskega komornega glasbenega gledališča
Tolkala: Nino Murekić; kontrabas: Miha Firšt; harmonika: Mirko Jevtović; bansuri, tenor sax: Primož Fleischman; violina: Peter Jud; sarod: Damir Višič
* * *
* * *
Scena in kostumi
Katedra za oblikovanje tekstila in oblačil NTF UL pod mentorstvom prof. Marije Jenko