Premiera: 5. maja 2022 v SNG Nova Gorica, novembra 2022 v Gledališču Koper
Koprodukcija: Gledališče Koper in SNG Nova Gorica
Predstava traja 1 uro in nima odmora.


Za trdno zapahnjenimi vrati borno osvetljene in opremljene sobe v londonskem East Endu se brat in sestra Presley in Haley, dvojčka na pragu tridesetih, v strahu pred zunanjim svetom že desetletje prenajedata s čokolado, zatekata v izmišljene postapokaliptične svetove ali v spomine na otroštvo in starše, ki so ju (zakaj, ne izvemo) zapustili. Dan enak dnevu prekine »obisk« mladega in privlačnega Disneyja, zabavljača v bleščečem suknjiču, ki za denar pred zabave željnim občinstvom grizlja in golta žive ščurke. Nasilen, a prijateljsko preračunljiv Disneyjev nastop v Presleyju zbudi zaupanje do te mere, da mu izpove svoje, tudi erotično obarvane nočne more. V trenutku, ko Presley zapusti sobo, Disney zlorabi spečo, od zdravil omamljeno Haley. Disney zbeži, v sobi pa prestrašena in »postarana otroka« znova ostaneta sama s svojimi, zdaj še večjimi, strahovi.

Igra, v kateri se avtor poigrava s klišeji filmskih grozljivk, podobe nasilja in strahu spleta v nadrealistično odrsko »pravljico«, ki jo v srhljivi samoti, bolečini, otroški potrebi po varnosti in želji sanjata njegova prisilno infantilna junaka. Njena gonilna sila je groza, in ni jasno, ali le-to povzroča strašljivo velik in tuj svet zunaj doma ali se poraja v najglobji notranjosti samotnih bitij. Njene podobe vzbujajo gnus, a tudi fascinirajo: morda so patološke, tuje v bolezenski obsedenosti, obenem pa vsakomur shrljivo blizu.

Disney Razparač (1991) je večkrat nagrajeni dramski prvenec v Londonu rojenega dramatika in filmskega scenarista, slikarja Philipa Ridleya (1957); po mnenju vodilnega britanskega gledališkega kritika Aleksa Sierza, tudi avtorja spremne besede h knjižni izdaji igre, temeljno gledališko besedilo devetdesetih let prejšnjega stoletja, ki v polju dramskega pisanja postavlja ločnico med nekoč in danes.

Ustvarjalci

Prevajalec
Zdravko Duša
Režiserka
Nataša Barbara Gračner
Dramaturg
Rok Andres
Scenograf
Branko Hojnik
Kostumografinja
Nina Čehovin
Koreografinja
Jana Menger
Skladatelj
Martin Vogrin
Oblikovalec svetlobe
Jaka Varmuž
Lektorica
Barbara Rogelj
Asistent režiserke
Dimitrij Gračner

Igralci

-
Blaž Popovski, Arna Hadžialjević, Jure Rajšp