Komična srhljivka za otroke
Koprodukcija: SNG Nova Gorica
105

Da je Bog ustvaril žensko zato, da moški ne bi pozabil na ponižnost in pokoro, da je moškemu v družbi steklenice prijetnejše kot v družbi žene, da se zakonski prepir lahko konča z ženinim maščevanjem in da za ljubezen ni zdravila … dobro ve tudi primorski igralec in kantavtor Iztok Mlakar, ki burko Duohtar pod mus! oblikuje kot dramatik, pesnik in pevec, igralec, avtor glasbe in celo lektor. Besedilo je napisal v primorskem narečju in v maniri Molièrove komediografije, snov za pisanje pa je našel v Molièrovih enodejankah Zdravnik po sili, Ljubezen – zdravnik in Pepčkova ljubosumnost.

Mlakar Sganarela – zdaj novodobnega zdravnika alternativne medicine – zaplete v reševanje ljubezenskih bolečin prelepe Lucinde in njenega ljubimca Leandra ter pri tem zaradi ljubosumnega dekletovega očeta tvega celo junakovo glavo. A ker gre za duhovito, zabavno, preobrazb, preoblek, presenečenj in menjave identitet polno odrsko delo, Sganarel seveda preživi, komedijski klobčič, prepleten s prepoznavnimi songi Iztoka Mlakarja v melodični in sočni primorščini, pa se tik pred koncem srečno razplete.
Režiser Vito Taufer, ki je Iztoka Mlakarja nagovoril in prepričal, da se je lotil projekta, s katerim prinaša v naš prostor specifičen prispevek k jeziku, humorju in šansonjerstvu, predstavo označuje kot molièrovsko, brechtovsko in mlakarjevsko hkrati.

2012

Nagrada Prešernovega sklada
(Tudi) za dramsko besedilo Duohtar pod mus! in za vlogo, odigrano v uprizoritvi tega besedila


2008

Žlahtni komedijant za vlogo Sganarela v uprizoritvi Duohtar pod mus! Iztoka Mlakarja
17. festival Dnevi komedije, Celje

Žlahtna komedija po izboru občinstva
17. festival Dnevi komedije, Celje

Najvišja ocena občinstva
38. teden slovenske drame, Kranj