Režija: Andraš Urban

Gogoland je država, v kateri vlada »demokratična diktatura«, država, v kateri je licemerje zaželen način razmišljanja in delovanja, in dežela, v kateri preživijo le najbolj nori. Junaki te farsične utopije so Gogoji, nekakšni anonimni klovni, ki jim je na simbolično izpraznjenem odru (državi brez naroda, ki ji zadostujejo le politiki) dovoljeno vse – zabavljaštvo in družbeno-politična demistifikacija.

Uprizoritev, ki je nastala po motivih romana Gogoland (1992) somborskega književnika in akademika Janoša Hercega, v prvem delu spregovori o manjšinskih vprašanjih, o vlogi »mostov« med narodi, nacionalizmu, migraciji, korupciji itd. (v nekaterih prizorih so z vprašanji, ki si jih postavljajo nastopajoči, izzvani tudi gledalci), v drugem tematizira odnos umetnika in oblasti, si postavlja vprašanja o nujnosti gledališča ter nasprotuje družbenemu statusu umetnika in umetnosti nasploh – politični devalvaciji gledališča.

Kritiki so zapisali, da je Gogoland »zelo dinamična uprizoritev, igralsko-glasbeni ansambel uigran, natančen, songi, ki se organsko spajajo z dramskim dogajanjem, izjemni.«

 

NAGRADI:
2. gledališki festival Gledališko poletje, Šabac, 2017
Irena Popović – nagrada za glasbo v predstavi
Andraš Urban – nagrada za uprizoritev

Gostuje Narodno gledališče Sombor (RS).

Ustvarjalci

Režija
Andraš Urban
Igralci
Biljana Keskenović, Branislav Jerković, Ivana V. Jovanović, Milica Janevski, Nenad Pećinar, Saša Torlaković
Glasbenika
Nemanja Bubalo, Lazar Lazarević