Gradniki, druga letošnja razstava v Galeriji Luka Koper, predstavlja delo Koprčanke Darje Vuga, univ. diplomirane oblikovalke vidnih sporočil, ki že dve desetletji oblikuje večino tiskovin in drugih vizualij za Gledališče Koper.

»Z osmimi panoji pod mestom dajem na stran vsebino sporočil naročnikov in se osredotočam na razne zanimive likovne pojave, ki vnašajo radost v delo oblikovalke. Večina jih ni končni izdelek. Zato izjemoma to ni predstavitev oblikovanja vidnih sporočil, tamveč grafičnega oblikovanja v ožjem pomenu,« je zapisala ob razstavi. »Gradniki v naslovu projekta so elementi likovnega ustvarjanja, kot so črta, barva, ploskev, barvni in tonski kontrast oz. ujemanje, prekrivanje, slojenje, prosojnost, kompozicija ipd. Tu so kot nekakšna mala šola likovne teorije.«

Darja Vuga, ki živi in dela kot samozaposlena ustvarjalka v kulturi, je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost (ALU) v Ljubljani in večino svoje kariere ustvarja za javne in nevladne institucije s področja kulture. Za svoje delo je bila tudi nagrajena.