Režija: Kokan Mladenović

Izhodišče uprizoritve je izmišljen (toda povsem možen) dogodek o odkritju najstarejše paleolitske naselbine v zgodovini človeštva v vasi Jamena na tromeji Srbije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Vprašanje o lastništvu naselbine sproži spor in vojno med državami na tromeji. Mrtvih je več kot 15.000. Ko nastopi mir in Jemena postane zaščiteno območje pod mednarodnim protektoratom, mednarodne korporacije tam zgradijo zabaviščni park. Sto preživelih iz nekdaj sovražnih držav pa mora v neandertalskih kostumih zabavati množice turistov …

Jami District je gledališka predstava in »dokumentarni« film hkrati, ki problematizira vprašanje narodov in nacionalnih držav v visokotehnološkem svetu 21. stoletja. Izhajajoč iz dejstva, da je narod konstrukt in pojem, izmišljen v 19. stoletju, uprizoritev nagovarja gledalca z vprašanji: kako je »izumu« iz 19. stoletja uspelo, da je videti, kot da je tu od nekdaj? Bo ideja naroda končala na smetišču zgodovine ali bodo tam končali tisti, ki še verjamejo vanjo? Kaj bo zamenjalo narode in nacionalne države? In kdo je slabši: narod ali korporacija?

Gostujejo Bitef teatar, Beograd (RS), Centar za kulturo Tivat (ME), Festival MASZK, Szeged (HU), Think tank studio, Novi Sad (RS).

Ustvarjalci

Režija
Kokan Mladenović
Avtor glasbe
Marko Grubić
Igralka
Isidora Simijonović, Jelena Graovac, Nina Nesković
Saksofoni
Jamal al Kiswani
Bas, kitara in elektronski ritmi
Marko Grubić