Predstava traja 50 minut.

Kaj je bilo prej, kokoš ali jajce?

Kalipso v iskanju nemogočega odgovora moč črpa iz črnine svojega notranjega vesolja, ki se previdno izoblikuje v gib in glas ter se nerado prezgodaj razkrije očem smrtnikov. Nesmrtna mitološka zapeljivka Kalipso, obdana s simboli izobilja, svoje bogastvo razdaja z velikodušnostjo tistih, ki nimajo ničesar razen zavedanja, da se iz zlatega jajca – preden ga stremo – lahko izvali karkoli. Vse možnosti so odprte. Toda Kalipso Tine Valentan se mora po sili razmer odločiti za eno samo pot, še preden razbije jajce. V svetu, v katerem živi, ni denarja za vse. Ni prostora za mnogoterost, po kateri z užitkom vijuga Kalipso: vesoljka, plesalka, kozmonavtka, pop zvezda, kokoška in mistična vizionarka v enem. V tako sploščenem svetu smeš biti samo eno.

Ampak preden razočarano zavzdihnemo, se ponovno vprašajmo, ali jajčniki res vodijo Kalipso, ali pa jih nemara usmerja ona, je to ujetništvo ali svoboda, in kaj če je oboje hkrati.

Tina Valentan je diplomirana plesalka in koreografinja, ki že vrsto let deluje na polju sodobnega plesa. Aktivna je kot performerka v predstavah drugih koreografov, s katerimi gostuje po Evropi. Vidimo jo lahko tudi v otroških predstavah. Po njenem samostojnem prvencu Ko luna raste (2008), je Kalipso (časopis Dnevnik je konec leta 2016 predstavo uvrstil med najboljše odrske postavitve tistega leta) njeno drugo avtorsko delo, ki v središče postavlja žensko v njeni polni moči. Leta 2017 je postala prejemnica nagrade Ksenije Hribar.

Produkcija: Mesto žensk, Društvo za promocijo žensk v kulturi
Koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana, Plesna Izba Maribor

Ustvarjalci

Izvajalka
Tina Valentan
Avtor glasbe in zunanje oko
Tian Rotteveel