Predstava traja dve uri in pol in ima odmor.


Labodje jezero danes velja za najbolj očarljivo, popolno in slavno stvaritev v svetu umetnosti, na področju klasičnega baleta pa za mojstrovino in enega največjih dosežkov ruske kulture.

Partituro za Labodje jezero je Čajkovski, takrat še mlad, vendar že uveljavljen skladatelj, začel pisati leta 1875 po naročilu moskovskega Velikega gledališča (Boljšoj teatra). Temeljito je preučil partiture številnih drugih skladateljev baletov, in čeprav ni nameraval reformirati baleta, si je pri skladanju prizadeval, da bi glasba izvirala iz dramatičnega razvoja vsebine. Ustvaril je partituro, ki je bila pionirski začetek novih smernic, ki so omogočale novo raven sobivanja plesa in glasbe.

Delo ob premieri leta 1877 ni imelo posebnega uspeha. Svoje pravo življenje je balet zaživel šele 18 let po smrti Čajkovskega, ko sta ga na oder postavila Lev Ivanov in Marus Petipa in ga spremenila v mojstrovino, kakršno poznamo v bolj ali manj nespremenjeni obliki še danes. Njuna postavitev je postala klasična verzija baleta.

Gostuje Moskovski klasični balet (RU).

Ustvarjalci

Libreto
Vladimir Begičev, Vasilij Geltser
Koreografija
Marius Petipa, Lev Ivanov
Baletni solisti
Odette/Odile
Ekaterina Bortiakova
Princ Siegfried
Sergej Skvortsov
Rothbart
Aleksej Mikheev
Dvorni norček
Valerij Kravtsov