Režija: Renata Vidič
Premiera: 22. september 2018 v Gledališču Koper
Krstna uprizoritev
Predstava traja 1 uro in 10 minut in nima odmora.

Dejavnostim v Evropskem letu kulturne dediščine 2018, ki so prebivalcem omogočile, da so se aktivneje približali kulturni dediščini, saj ta oblikuje našo identiteto in vsakdanje življenje, se je s krstno uprizoritvijo mladinskega kulturno-zgodovinskega kviza Lepo je biti Koprčan pridružilo tudi Gledališče Koper.

Uprizoritev lahko žanrsko opredelimo kot situacijsko komedijo ali komedijo zmešnjav. Gledalci interaktivno spremljajo televizijsko snemanje kviza, katerega tema je kulturna dediščina mesta Koper. Kviz sestavlja pet krogov, vsak krog ima tri vprašanja, tako se gledalci seznanijo s petnajstimi temami iz kulturne dediščine Kopra. Cilj predstave je mladim humorno in duhovito predstaviti kulturno dediščino mesta Koper.

Uprizoritev je uvrščena v katalog kakovostnih predstav za otroke in mladino spletne platforme Zlata paličica.

Ustvarjalci

Režija
Renata Vidič
Scenograf
Kostumografinja
Avtor glasbe
Mirko Vuksanović
Avtorica videa
Noemi Zonta
Oblikovalec svetlobe
Jaka Varmuž
Lektor
Martin Vrtačnik
Avtor zvočnih efektov
Martin Belac

Igralci

Enej Ricobon, voditelj
Lara Šavron, tekmovalka
Tjaša Hrovat, Živa Selan (vskok)
Agnes Kocjančič, tekmovalka
Anja Drnovšek, Ivana Percan Kodarin (vskok)
Mario Dragič, asistent režije
Statisti
Sara Longar, Anja Ukovič, Martin Belac
Prenesi gledališki list predstave
Primorske novice, 26.09.2018
Andraž Gombač

Enourna predstava, namenjena učencem iz višjih osnovnošolskih razredov, gledališko dvorano spremeni v televizijski studio, otrokom pa koprsko kulturno zgodovino približa s humorjem, skeči, petjem in plesom.
Že v gledališki avli in zatem še v veliki dvorani obiskovalce uvodoma nagovori asistent režije Mario Dragič, povezovalec dogajanja, ki ga duhovito igra gostujoči igralec Luka Cimprič. Pojasni jim, da bodo spremljali snemanje kviza in pomagali zlasti z glasnimi aplavzi.
/…/
Zatem se v poznavanju kulturne dediščine Kopra skozi več krogov vprašanj pomerita dijakinji četrtega letnika: Tjaša Hrovat je Lara Šavron, najstniško sproščeno, nič kaj punčkasto dekle, ki rado rolka in se zabava, iz ust pa ji tu in tam zbeži tudi kaka krepka beseda. Anja Drnovšek je njena diametralno nasprotna tekmica, marljiva, urejena in ambiciozna Agnes Kocjančič. Rok Matek ju kot glasni, bombastični voditelj kviza Enej Ricobon vodi skozi bogato zgodovino. /…/ Mladi, ki tekmovalkama lahko pomagajo, kadar zaprosita za pomoč občinstva, se seznanijo tudi s šavrinkami in prvim koprskim škofom sv. Nazarijem z mestom v rokah – v kvizu, skozi katerega se ne vrstijo le vprašanja, ampak tudi prekinitve snemanja, vse like sproti upodablja Dragič oziroma Cimprič, pri čemer kratkočasi tudi odrasle v dvorani.
Kviz mladim predstavi še več podatkov in jim bo v morebitnih novih sezonah še kakega, dobrodošlo bi bilo tudi preseganje koprskih meja.