Delavnica prebiranja in igranja pravljic
Koprodukcija: Avditorij Portorož
Krstna uprizoritev
100

Anne Frank si je želela postati pisateljica ali novinarka in po končani vojni napisati knjigo Skrivališče, v kateri bi opisala svoje življenje med vojno. Morda bi nam v njej ponudila enega od možnih odgovorov na vprašanje »zakaj na svetu vojne«, saj so bila razmišljanja, ki jih je kot petnajstletna deklica izrekala že v dnevniku, tako prodorna in provokativna, da bralcu/-ki na trenutke zastane dih.

Kako je odraščala deklica, ki je s trinajstimi leti prišla v skrivališče skupaj s starši in prijateljsko družino Van Daanovih, ki imajo sina Petra, kako si je s pomočjo knjig, učenja in pogovorov gradila svoj odnos do bivanja in ljudi ter svetovni nazor, kako se je upirala samoumevni avtoriteti odraslih, kako si je s Petrom ustvarila samo njun svet prijateljstva, kako je opazovala spremembe na telesu deklice, ki postaja ženska, z menstruacijo in erotiko, kako sta se s Petrom zaljubila, da bi (ne)okusila slast telesne ljubezni, kako je Anne že takrat vedela, da zaljubljenost ni ljubezen, da je ta mnogo več, da je prijateljstvo in odnos dajanja in sprejemanja … kako je Židom in mnogim drugim sovražno okolje zunanjega sveta, v katerem je gospodarila smrt z bombnimi napadi, obstreljevanji, izdajstvi, vdiralo v njihov majhen, navidezno varen svet … in še več smo se spraševali v predstavi.

Kaj lahko naredimo za mir? Kaj lahko naredimo, da se tisoče milijard dolarjev ali evrov ne bi še danes vsako leto namenjalo za vojne, ki so tukaj in zdaj in bodo jutri tam, na našem prekrasnem planetu? Kaj lahko naredimo, da bi se denar raje namenjal za lačne, bolne, siromašne … ali pa za človeka vredno življenje in srečo ljudi. Kaj lahko naredimo, da bi spremenili prihodnost človeške zgodovine kot zgodbe vojn in nasilja?

Kdo je tisti, ki lahko pomaga graditi boljši svet? Kdo je tisti, ki bo preprečil, da se različne oblike nasilja (kapitalske in politične) ne bi dogajale tudi danes? Kdo je tisti, ki nam bo pomagal delovati v duhu, da smo ljudje v svojem bistvu (tudi) dobri in prijazni? Kdo nam bo pomagal živeti odgovorno do sebe, drugih in vseh živih bitij na tem planetu? »Ti, jaz, mi vsi«, bi odgovorila Anne Frank, »smo tu, da delamo za ljudi, za boljši svet«.