Režija: Janusz Kica
Predstava traja 2 uri in nima odmora.


Ko se neustrašni vojskovodja Macbeth vrača iz uspešno izbojevane vojne, sreča skrivnostne vešče, ki mu v skopih besedah napovejo osupljivo prihodnost. Takoj zatem ga doleti vest o nagradi, ki mu jo kralj podeljuje v zahvalo za junaštva; ta nagrada že uresničuje prvo prerokbo na njegovi poti do kraljevskega prestola. Čeprav je Macbeth kot vojak pobil nešteto ljudi, ga ob misli na krvavo zahrbtno dejanje, s katerim bi dosegel prerokovani cilj, obhajata strah in dvom. Njegova žena pa je trdno odločena in zahteva, naj bo Macbeth mož in uresniči svojo (in njeno) željo. Toda uboj kralja je samo prva v nizu okrutnosti, ki odtlej zaznamujejo njuno življenje.

V štiri stoletja stari tragediji Macbeth je svet scela potisnjen v temačnost in zlo: igra se začne s koncem vojne in konča z novo vojno, vmes se zvrstijo zločini, ki enako kot življenja nasprotnikov zakoncev Macbeth uničujejo tudi njiju sama, saj ju vse bolj razžirajo notranje stiske, strašljivi prividi in nespečne blodnje. Macbeth velja za eno najbolj radikalnih upodobitev zla v zahodni literaturi. Toda izvrstno izpisana drama o intimnem soočanju z grozo lastnih dejanj omogoča gledalcu, da se laže identificira z Macbethom kot z drugimi Shakespearovimi junaki.

Mojstrovino, ki jo je po Otonu Župančiču in Milanu Jesihu prav za novogoriško gledališče poslovenil Srečko Fišer, je na oder postavil režiser Janusz Kica, ki tragedije ne aktualizira, temveč jo predstavlja kot temačno intimno dramo, »igro o ljubezni, ki jo strast vodi k uničenju«.

Gostuje Slovensko narodno gledališče Nova Gorica.

Ustvarjalci

Režija
Janusz Kica
Prevajalec
Srečko Fišer

Ostali

Igralci
Nejc Cijan Garlatti, Arna Hadžialjević, Gorazd Jakomini, Žiga Udir, Gregor Prah, Žan Perko, Jure Kopušar, Peter Harl, Jože Hrovat, Lovro Zafred, Miha Nemec, Ana Facchini, Patrizia Jurinčič Finžgar, Medea Novak, Dušanka Ristić, Alma Sandifer