Režija: Nikola Zavišić
Predstava traja 2 uri.


Igra se dogaja v zgodnjih 80. letih na Madžarskem, v času komunistične strahovlade. Člani plesne skupine, ki gojijo madžarsko ljudsko glasbo in folkloro, so navzven sicer prijatelji, a intimno se med sabo precej razlikujejo. Domala vsak od njih ima kakšno »svojo« skrivnost, ki jo bodisi skrbno varuje bodisi izrablja v politične in povzpetniške namene.
István živi s Kato in njeno sedemletno hčerkico Timike. Njuna zveza je ogrožena, saj se István v nekem trenutku zave, da je pedofil. Imre in Bea prav tako živita v izvenzakonski skupnosti in njegov mladoletni sin Ferike iz prvega zakona noče stikov z mačeho. Imre ima ilegalno tiskarno, kjer tiskajo protidržavno glasilo. Bea je v nasprotju z njim verna partijka, vdana sistemu. Ko se István izpove Imretovi materi, psihologinji Elviri, se izkaže, da so v njeno stanovanje namestili prisluškovalne naprave. Tako partija izve za Istvánovo skrivnost. Prijatelj Szujó iz folklorne skupine je špijon in to je odskočna deska, da lahko Istvána izsiljujejo. Tako tudi on klone in postane vohun. Izda prijatelja Imreta, ki ga nato mučijo in zaprejo. A tudi to ostane skrivnost. István spričo bremena, ki ga nosi kot pedofil in izdajalec, naredi samomor.
Ko čez leta nova oblast prevzame vajeti, se izkaže, da so v njej ostali nizkotneži in barabe, ki so sposobni preživeti vse politične sisteme, laži, ki so se leta in leta pometale pod preprogo, pa še naprej ostajajo nedotaknjene in nerazkrite »naše skrivnosti«.
Béla Pintér, rojen leta 1970, je madžarski dramatik, režiser in igralec srednje generacije. Že kot sedemnajstleten se je kot igralec pridružil neodvisni gledališki skupini Arvisura, nato igral v različnih ansamblih, leta 1998 pa je ustanovil svojo skupino Béla Pintér és Társulata (Béla Pintér in skupina), skrajšano PBEST.
Odtlej za svojo igralsko družino piše dramska besedila, jih režira in pogosto v njih tudi igra. Madžarski gledališki kritiki so njegove predstave kar štirikrat nagradili kot najboljše uprizoritve leta. S Kmečko opero je leta 2002 prodrl tudi v mednarodni prostor, skupina je gostovala na Dunajskih slavnostnih tednih, Bienalu nove evropske drame v Wiesbadnu, festivalu Euro-szene v Leipzigu, Berlinskih slavnostnih igrah, v Ljubljani na festivalu ex-Ponto, leta 2014 pa prav z uprizoritvijo Naše skrivnosti tudi na Festivalu Borštnikovo srečanje.

Slovensko ljudsko gledališče Celje.

Ustvarjalci

Režija
Nikola Zavišić
Prevajalka
Tina Mahkota
Dramaturginja
Tina Kosi
Scenografinja
Janja Valjarević
Kostumografinja
Mira Strnad
Avtor glasbe in glasbenih aranžmajev
Willem Miličević
Korepetitorja
Simon Dvoršak, Iztok Kocen
Koreograf
Tamás Tuza
Lektor
Jože Volk
Oblikovalca luči
Nikola Zavišić, Jernej Repinšek

Igralci

István Balla Bán
Vojko Belšak
Dr. Elvira Szádeczky, Agí
Jagoda
Kata
Barbara Medvešček
Timike
Živa Selan
Bea Zakariás
Manca Ogorevc
Imre Tatár
Andrej Murenc
Ferenc Tatár
Beti Strgar
Szujó
Aljoša Koltak
Pevec, Pogany
Rastko Krošl
Natakar, Konkoly, Borbíró
Igor Sancin
Tovariš Pánczél
Igor Žužek