Premiera: 14. decembra 2019 v Slovenskem mladinskem gledališču, spletna premiera 6. februarja 2021
Koprodukcija: Gledališče Koper in Slovensko mladinsko gledališče
Krstna uprizoritev
Predstava traja 1 uro in 5 minut in nima odmora.

Obuti maček je zgodba o mlinarjevem sinu Maticu, ki po očetovi smrti kot dediščino dobi le »hišnega mačka Fritza«. A ta se kmalu izkaže kot neprecenljiv sopotnik, saj s svojo iznajdljivostjo Maticu pomaga, da osvoji srce lepe kraljične Marjetice, premaga zlobnega grofa Brdavška, ki mu je obljubljena zamož, in na koncu zasede prestol.

Andrej Rozman Roza se je oprl na znano pravljico, vendar jo je razširil, zrimal in posodobil v »družinski mijauzikl«, ki ima v svoji večplastnosti ponuditi vsakomur nekaj: pravljičnost in dinamično dogajanje otrokom, duhovite besedne domislice in družbenokritične osti odraslim, veselje do življenja, glasbo in ples pa vsem skupaj.

Ustvarjalci

Režiser
Vito Taufer
Avtorja glasbe
Nana Forte, Jure Ivanušič
Dramaturg
Dubravko Mihanović
Asistent režiserja
Mitja Lovše
Scenografinja in kostumografinja
Barbara Stupica
Asistent kostumografinje
Slavko Trivković
Avtorja projekcij
Barbara Stupica, Nejc Saje
Video
Nejc Saje
Video tehnika in mapiranje
Dušan Ojdanič
Korepetitor
Diego Barrios Ross
Lektorica
Mateja Dermelj
Koreografinja
Natalija Manojlović Varga
Oblikovanje svetlobe
David Cvelbar
Oblikovanje zvoka
Silvo Zupančič
Oblikovanje maske
Nathalie Horvat

Igralci

Maček, človekoliki maček v škornjih
Matic, mlad in simpatičen
Marjetica, mlada in simpatična kraljična
Anja Drnovšek, Lea Cok (vskok)
Kralj, njen sitni in nervozni oče
Ivan Rupnik, Nenad Tokalić (vskok)
Kraljica, njena tečna in razvajena mama
Maruša Oblak
Brdavšek, grof in poosebljena hudoba
Ivan Godnič
Glasbeniki
Jure Ivanušič, Uroš maček, Vasko Atanasovski, Marjan Stanić, Žiga Golob
Lutkamuc (animacija – video)
Barbara Bulatović
Prenesi gledališki list predstave
Slovenski glasbenoinformacijski center-Sigic, 28.12.2019
Tanja Benedik

Tudi govorjeni tekst je pisan v verzih, pogosto z globljim sporočilom, zato je predstava zagotovo namenjena gledalcem v starostnem razponu od 5. do 99. leta. Odziv občinstva je bil zelo pozitiven, videlo se je, da uživamo tako stari kot mladi, in sicer odrasli ob družbenokritičnih iskricah, otroci pa ob zabavnem besedilu in dogodivščinah. Očitno je, da ko Andrej Rozman – Roza piše za otroke, piše hkrati za odrasle, zase, za otroka v sebi. Zanimivo je, da je v dogajanju vlogo dal tudi glasbenikom, ki so nekakšen glas ljudstva, delavci – prekarci. Obuti maček pa je lik, ki se bori proti sistemu, a to počne zelo pretkano.


Večer, 17.12.2019
Melita Forstnerič Hajnšek

Fino, večžanrsko, cross over, sodobno muziko sta prispevala skladateljica Nana Forte in Jure Ivanušič. V živo izvedena in integrirana v odrsko dogajanje deluje konsistentno. Tako malo kakovostnih avtorskih muzikalov imamo, da je vsako novo delo v tej zvrsti hvalevredno. Esemgejevska in koprska igralska ekipica sta se simpatično zložili skupaj. […] Verzifikacije so z inventivnimi rimami dovolj dinamične in igrive za otroke pa tudi duhovito lucidne za odraslo publiko. /…/ Taufer z dramaturgom Dubravkom Mihanovićem spretno vodi po robovih karikiranja in zmožnostih nemogočega, med fiktivnim in realnim, med stripom in risanko. Prav vse zakonitosti tega muzikala ali mjuzikla delujejo: je dovolj dobro, mestoma celo odlično odpet, nadpovprečno konsistentno glasbeno izveden, hkrati pa je kot pred tem že Baal z istim avtorskim tandemom v istem gledališču vešče strukturirana celota. Zabava, ki pa nikakor ni plehka.


TV Slovenija, 16.12.2019
Maša Levičnik

Andrej Rozman Roza je za izhodišče sicer ohranil znano pravljico bratov Grimm, v kateri prebrisani mačkon z zvijačami pomaga lastniku, da osvoji kraljično in prestol, a poleg tega, da jo je prepesnil v rime, jo je umetelno posodobil v aktualno družbeno satiro. /…/ Žanrska raznolikost glasbe, ki sta jo napisala Jure Ivanušič in Nana Forte, podkrepi sporočilnost, posebno vzdušje pa ustvari izvedba v živo po večini profesionalnih glasbenikov.


Radio Slovenija, 15.12.2019
Saška Rakef

Muzikalnemu besedilu, oplemenitenemu z zabavnimi in družbenokritičnimi replikami z lahkoto sledijo odrasli pa tudi otroci. Priporočena starost je sedem plus. Uprizoritev odlikuje razgibana glasbena podoba, avtorja glasbe sta Nana Forte in Jure Ivanušič. Vrhunsko izvedbo glasbe v živo dopolnjuje energična in v kontekstu režijsko dramaturškega koncepta likov kot dvodimenzionalnih karikatur maksimalno dodelana igralska kreacija. Izvedbo uokvirja še bogata kostumografija in scenografija ter predvsem v prvem delu atraktivna uporaba animacije. Uprizoritev je tako več kot učinkovita, barvita, glasna, dinamična, nahrani čute /…/.