Režija: Jaka Ivanc
Premiera: Premiera v Gledališču Koper 26. oktobra, premiera v Novosadskem gledališču 5. novembra 2018
Koprodukcija: Gledališče Koper in Novosadsko gledališče (RS)
Predstava traja 1 uro in 20 minut in nima odmora.

Pahljačo, kot se glasi izvirni naslov te komedije, je Carlo Goldoni napisal leta 1763 v francoščini in jo prvič uprizoril v Comédie-Italienne v Parizu. Premiera ni bila uspešna, zato jo je predelal in jo leto zatem z velikim uspehom uprizoril v beneškem gledališču San Luca.

Tokrat bo Goldonijeva komedija postavljena v čas po koncu civilizacije, na ruševinah sveta, kjer se srečajo ljudje, ki ne govorijo istega jezika in se vračajo k tistemu, kar je ostalo od narave po globalnem segrevanju in drugih katastrofah. Vročina je tako neznosna, da podnevi spijo in se razživijo šele ponoči. Prebivajo v zasilnem naselju Novih hiš in se vsak po svojih močeh preživljajo. Čeprav se je red sveta podrl, med njimi še vedno vlada družbena hierarhija. Vzhičeni Evaristo je zaljubljen v lepo Candido, ki svojo ljubezensko strast hladi z majhnim damskim ventilatorjem. Toda Candide si želi tudi bogati Baron. Še dobro, da na mično Candido pazi njena modra teta Geltruda, ki ve, da je ljubezen slepa. Amorjeve puščice pa so zadele tudi čevljarja Crespina, ki je zaljubljen v jezično kmetico Giannino, za katero pogleduje tudi gostilničar Coronato. Na Giannino pa pazi njen robati brat Moracchio. Usodne zaplete sproži prav Candidin ventilatorček, ki ji nesrečno pade na tla in se polomi. Takrat se v dogajanje vmešajo še opravljiva štacunarka Suzana, obubožani in naduti Grof in drugi prebivalci Novih hiš, kjer se vse skupaj dogaja. Evaristo namreč kupi nov ventilator, ki pa namesto v rokah njegove ljubljene Candide pristane v drugih rokah, žepih, torbah in skrivališčih. Vsakokrat ko ventilator zamenja lastnika, se sproži nov zaplet, ki med zaljubljenici neti spore.

Med ostanki civilizacije pa ljudi iz včerjašnjega sveta žene naprej samo ena stvar: ljubezen. To bo večjezkovna komedija z veliko glasbe in še več nesporazumi, saj se bodo prebivalci Novih hiš med seboj sporazumevali v treh ali celo štirih jezikih.

Zasedba

Režija
Prevajalec
Srečko Fišer
Avtorja priredbe
Ira Ratej, Jaka Ivanc
Prevajalca priredbe
Renata Vidič, Róbert Lénárd
Avtor songov
Jure Karas
Avtor glasbe
Davor Herceg
Scenografinja
Greta Godnič
Kostumograf in oblikovalec maske
Andrej Vrhovnik
Koreograf
Miha Krušič
Oblikovalec svetlobe
Jaka Varmuž
Lektor
Martin Vrtačnik
Asistenta režije
Renata Vidič, Róbert Lénárd

Igralci

Evaristo
Geltruda, vdova
Lehel Soltis
Candida, njena nečakinja
Baron Cedro
Gorazd Žilavec
Grof Rocca Marina
Zoltán Sirmer
Giannina, mlada kmetica
Judit László
Suzana, štacunarka
Tjaša Hrovat, Vesna Pernarčič (alt.)
Coronato, gostilničar
Crespino, čevljar
Dániel Huszta
Moracchio, kovač, Gianninin brat
Aleš Valič, Jaša Jamnik (alt.)
Glasbeniki
Davor Herceg (klavir), Žiga Kožar (bobni), Goran Rukavina (bas), Dejan Gregorič (violina)
Prenesi gledališki list predstave