Predstava traja 1 uro in 25 minut in nima odmora.


Štirje dolgoletni prijatelji in njihove najdražje, z izjemo Filipa, katerega prijateljica je doma obležala z vročino, se družijo na terasi in opazujejo lunin mrk. Večer mineva v čaru duhovitih zbadljivk, simpatičnih šal in aktualnih pogovorov o družinskih in intimnih zadevah. Ko tema pogovora nanese na informacije, ki jih skrivajo naši nepogrešljivi mobilni telefoni, se zbrana druščina junaško odloči, da ni skrivnosti, ki bi jih tajili pred prijateljskim omizjem. Nedolžna igra, da bo vsak od njih klice, SMS-e in MMS-e, ki bodo prihajali med večerjo, delil z vsemi zbranimi, sproži sprva zabavne odzive, a lahkotnost igre se začne počasi izgubljati. Skrivnosti, ki bi morale ostati v majhnih glavah pametnih telefonov, spremenijo slike o zakoncih, partnerjih, ljubicah in prijateljih. Ta večer prav vsak od njih razkrije temno plat, ki jo uspešno skriva. Toda poti nazaj več ni in nihče ne ve, kam bo nedolžna igra usmerila svoj tok.

Na terasi gostiteljev, zakoncev Adama in Eve, kjer namesto Boga to noč nad rajem vlada mrk, bo vsak od njih ugriznil v jabolko spoznanja. Čeprav zbrana druščina sluti, da brskanje po tujih »podstrešjih« ne bo prineslo nič dobrega, ponujeno jabolko tako slastno vabi predvsem ženski del druščine, s pridruženim Filipom, da se morajo, čeprav neradi, igri pridružiti tudi njeni nasprotniki. Kjer sta Adam in Eva, mora biti tudi raj. In kjer je raj, je tudi prepovedan sad. Prijatelji, postavljeni v kožo vsevednega, bodo prišli do obojega. Do spoznanja in do smrti. Umrlo bo do zdaj znano »dobro« življenje in z njim preživetvena strategija, imenovana »življenjska eleganca«, kmalu bodo stali na pragu novega, drugačnega in neznanega.

Prvo slovensko uprizoritev Popolnih tujcev je po motivih istoimenskega izjemno uspešnega italijanskega filma iz leta 2016 režirala perspektivna mlada hrvaška režiserka Tamara Damjanović.

Nagrade:
Popolni tujci
– žlahtna komedija po izboru strokovne žirije na 29. festivalu Dnevi komedije v Celju, 2021
Mateja Pucko – žlahtna komedijantka za vlogo Marte na 29. festivalu Dnevi komedije v Celju, 2021
Gorazd Žilavec – žlahtni komedijant za vlogo Aleksandra na 29. festivalu Dnevi komedije v Celju, 2021

Gostuje Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

 

Ustvarjalci

Prevajalka
Mojca Marič
Režiserka
Tamara Damjanović
Igralci
Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Gorazd Žilavec, Mateja Pucko, Nejc Ropret, Ana Urbanc / Eva Kraš, Matevž Biber