Režija: Jaka Ivanc
Koprodukcija: Gledališče Koper in Slovensko stalno gledališče, Trst


Jera Ivanc, dramatičarka, dramaturginja in prevajalka antične dramatike, je leta 2006 za Gledališče Koper napisala otroško igro Svetilnik – o umetnem otoku v Piranskem zalivu –, tokrat pa je navdih poiskala v Aristofanovih Ptičih, stari atiški komediji, ki je po mnenju nekaterih zgolj apolitično-eskapistična fantazija, po mnenju drugih parodija utopije in po mnenju tretjih kritika atenskega imperializma. Vsekakor je njena okvirna zgodba, beg iz stvarnosti med oblake, fantastično aktualna.

V Ptičji farmi iz družbeno-politične stvarnosti Evrope, po kateri se širi virus inkluzivnega feminizma, bežita prof. dr. Vera Prijatelj in njena asistentka mag. Nada Slepič, ker jima – prvi upravičeno, drugi ne – grozijo obtožbe spolnega nadlegovanja, korupcije, klientelizma in mobinga. V iskanju kraja, kjer še prakticirajo inkluzivni patriarhat, se obrneta na Prokno, v slavca spremenjeno detomorilko. Ptice za tak kraj morda vedo, a nad prišlekinjama niso navdušene – ljudi namreč krivijo za vse svoje nesreče –, dokler jih Vera ne prepriča, da sta tudi onidve žrtvi. Še več. Ko spozna, da na zemlji ni ustrezne ureditve, jih z besedičenjem o pravičnejšem svetu popelje v ustanovitev države, izgradnjo zidu, ki naj loči nebesa in zemljo, ter, končno, v prevzem popolne, nadbožje oblasti.

Rojstvo nove entitete pritegne vse sorte evropskih oportunistov in humanistov, ki bi radi pomagali – malo sebi, malo vsem – »pri izgradnji pravičnejšega sveta«, a koruptivno spreminjanje zakonov, upori ptic na gradbiščih, njih skrivna izginotja in preboji nebeščanov skozi luknje v nastajajočem zidu ustvarjajo drugačno resničnost. V njej cvetita Vera in klientelizem.

Država in zid sta zgrajena, popolna oblast je le korak stran. Toda stvari se zapletejo. Lačni nebeščani so vse bolj militantni, smrtniki vse bolj samozadostni, Prokna, ki bdi nad nataliteto, vse bolj pogoltna, Nada, ki bdi nad zakonodajo in gradbeništvom, pa vse bolj sumničava.

Kam izginjajo ptice, kdo leta, kdo pade, kaj je z ljudmi?

Odgovore najdete v glasbeno-plesni, družbeno-apolitični, distopično-patriarhalni, atipično-seksistični in ekskluzivno-feministični komediji Ptičja farma.

Ustvarjalci

Režija
Igralci
Rok Matek, Luka Cimprič, Tjaša Hrovat, Igor Štamulak, Mojca Partljič, Primož Forte, Tina Gunzek, Nikla Petruška Panizon, Franko Korošec