Ženska je vreča, narejena da vzdrži. – Kanun, srednjeveški zakonik Lekëja Dukagjinija, področje severne Albanije in Kosova.

#Nezaželjena. To je ime mnogih deklic v naši Črni gori. – napis na plakatu Centra za ženske pravice v kampanji proti praksi selektivnega splava, Črna gora, 2017

Umrla je poslednja črnogorska virdžina.Njena zadnja želja je bila, da je na  družinskem grobu zapisana kot edini preživeli sin njenega očeta.– Blic, 2. 8. 2016

Sine! – mi ljubkovalno reče bližnja sorodnica, ko grem na obisk v Črno goro.

Sineje poskus antropološke raziskave specifičnega fenomena v performativni obliki. Je osupla fascinacija nad podobami in zgodbami zapriseženih devic oz. virdžin z oddaljenih predelov Črne gore, Albanije, Kosova in Metohije. Je luknja v sistemu, ki taisti sistem vzdržuje. Je drag, ki se tiče vprašanja preživetja v moškem svetu in ki nam postavlja vprašanje, v kakšnem svetu živimo mi.

Nataša Živković (1981) ustvarja na različnih področjih uprizoritvene umetnosti. Z Vio Negativo sodeluje od leta 2006, je del ekipe No!Training Lab, ki jo vodi Katja Legin, soustvarila je številne projekte v produkciji Emanata. V letu 2016 je soustvarila predstave Če si srečen (Bunker), V zavetrju časa (Lutkovno gledališče Ljubljana) in Morda na videz kdaj kot vsi ljudje (Emanat).

 

Produkcija: Mesto žensk. Koprodukcija: Bunker – Stara mestna elektrarna.
Zahvala: Maska in Slovensko mladinsko gledališče.

V okviru projekta Uprizarjati spol – ples razlik.
Projekt je finančno podprla Kreativna Evropa, Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.

 

Ustvarjalci

Avtorica in izvajalka
Nataša Živković
Izvajalke_ci
Daniel Petković, Lopu Abramovici, Slobodan Malić