Režija: Damir Zlatar Frey


V Služkinjah, dramskem prvencu kontroverznega francoskega pisatelja in političnega aktivista prejšnjega stoletja Jeana Geneta, se sestri, ki služita pri Gospe, svojemu življenju upirata z (na prvi pogled nedolžno) igro pretvarjanja, v kateri se izmenjujeta v vlogah služkinje in gospodarice ter se opajata z njeno pozicijo moči, kar vodi v simbolno (in morda tudi resnično) smrt služkinje-Gospe.

Uprizoritev v režiji Damirja Zlatarja Freya spoštuje Genetovo idejo teatralizacije, ki briše meje med igro in stvarnostjo, služabnikom in gospodarjem, žrtvijo in krvnikom; prikaže in obsodi družbeno licemerje, se ukvarja z razlikami v družbeni hierarhiji, z močjo onih, ki imajo vse, ter s tistimi, ki nimajo ničesar, vendar si močno želijo pripadati bogatemu svetu. Spregovori o razredni delitvi, položaju moči in o neizbežnih usodah skozi videnje dveh žensk, ki nimata ničesar ter ju njun družbeni položaj in delo potiskata v nezavidljive okoliščine potlačenih in ponižanih.

NAGRADA:
Petra B. Blašković, Rada Mrkšić, Ronald Braus – zlati lev za igro v predstavi Služkinje na Mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev, Umag (HR), 2018

Gostuje Istrsko narodno gledališče – Mestno gledališče Pulj (HR).

Ustvarjalci

Režija
Damir Zlatar Frey
Prevajalec
Vjenceslav Kapural
Dramaturg, scenograf, kostumograf, koreograf in avtor glasbenega izbora
Damir Zlatar Frey

Igralci

Solange
Petra B. Blašković
Claire
Rada Mrkšić
Gospa
Ronald Braus