Režija: Jaša Jamnik
Premiera: 28. septembra v Gledališču Koper, 16. decembra 2019 v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu
Koprodukcija: Gledališče Koper in Slovensko stalno gledališče, Trst
Krstna uprizoritev
Predstava traja 55 minut.

Popoldan, ko staršev ni doma, veliko obeta. Razgrajaški Jure komaj čaka, da ga mlajši brat Lukec pelje na posebno, izjemno slastno torto. Pri vratih pozvoni prijateljica Tina, ki jo je pridni Lukec prav tako povabil na torto, toda slednjega ni od nikoder. Stvari se začnejo zapletati, ko poštar prinese paket za Lukca. Tina in Jure ga brez dovoljenja odpreta, v njem pa najdeta nepričakovano smrdljivo vsebino. Lukca še vedno ni od nikoder, Jureta in Tino pa obiskujejo nepričakovani gostje, ki ju spravljajo v paniko. Zgodba se hitro spremeni v napeto kriminalko s številnimi komičnimi zapleti, nepričakovanimi obrati in nenavadnimi vsiljivci. Komičen krimič razkriva, da so največji frajerji lahko tudi super reve in pridni fantki super barabe.

Ustvarjalci

Režija
Jaša Jamnik
Dramaturginja
Tatjana Doma
Scenografinja in kostumografinja
Vasilija Fišer
Oblikovalca videa
Izidor in Radovan Čok
Avtor glasbe
Mirko Vuksanović
Lektor
Martin Vrtačnik
Oblikovalec svetlobe
Jaka Varmuž

Ostali

Kitarist (na posnetku)
Aljoša Vuksanović

Igralci

Jure, najbolj frajerska reva
Tina, najbolj očarljiva barabinka
Poštar, Policaj
Tadej Pišek
Dostavljalec pic, Ugrabitelj
Blaž Popovski
Lukec, najbolj priden lump (na posnetku)
Prenesi gledališki list predstave
Primorski dnevnik, 02.10.2019
Marij Čuk

Skratka nenavadno, mogoče resnično, vsekakor pa brez tistih humanističnih vzmeti, ki delajo mladinsko književnost enkratno, ter s pedagoško-poučnimi vzgibi, ki se jih otroci morajo držati, da bi kot odrasli gradili etično vzdržen svet. Morebiti pa smo priče novemu odrskemu pogledu v najstniško duševnost, oziroma njeni tematizaciji ustreznosti obnašanja sodobne družbe. Kaj vem!

Na tem zdrsnem vsebinskem tlorisu pa je uprizoritev delovala dovolj prefinjeno in odrsko razčlenjeno, saj je režiser Jaša Jamnik igro vodil kleno, celovito in celostno, predstava je neposredna in dinamična, na skromni učinkoviti sceni Vasilije Fišer se prizori vrstijo bliskovito. Seveda pa daje uprizoritvi poseben ritem igra ansambla, ki je precizna in mestoma celo duhovita. Igor Štamulak je znal v vlogi Jureta vnesti dovolj popra, pokazal pa je tudi na dvojnost svojega lika, ki hoče delovati samozavestno in celo arogantno, v resnici pa je velika reva.

 


Primorske novice, 15.10.2019
Andraž Gombač

Otroški »komični krimič« sta napisala dramaturginja Tatjana Doma in režiser Jaša Jamnik, leta 2010 podpisana že pod uspešno odrsko priredbo Groznega Gašperja ameriške pisateljice Francesce Simon. Tudi tokrat nosilno vlogo živahno igra Igor Štamulak, njegov Jure pa kakor pred desetletjem že Gašper naklonjenost otroškega občinstva žanje s predrznostjo, zabeljenim besediščem in nesramnostjo tako do mlajšega brata kakor do sosedove Tine (Anja Drnovšek). /…/ V koprskem gledališču soglašajo, da predstava ni ustrezna za najmlajše, in zagotavljajo, da jo zelo dobro sprejema ciljno občinstvo, učenci druge osnovnošolske triade.