Predstava traja 2 uri.

Avtorski projekt Tartif Igorja Vuka Torbice je nastal v koprodukciji Srbskega narodnega gledališča iz Novega Sada in Narodnega gledališča Sombor in je sodobna različica klasične Molièrove komedije, nastala kot rezultat projekta z naslovom Komično v klasiki. V izvirnem Molièrovem besedilu se osrednja tema – hinavščina in laž – nanaša na religiozno hinavščino, priredba režiserja Igorja Vuka Torbice, nastala v procesu študija in podkrepljenega z drznimi igralskimi improvizacijami, pa se osredotoča na aktualne probleme v družbi, predstavljene v okvirju družine. Uprizoritev kaže na našo moralno šibkost, našo manipulacijo zaradi vsiljenega občutka krivde, sprejemanje nesprejemljivih življenjskih razmer, na podrejenost, neumnost in laži.

Za uprizoritev, ki so jo srbski gledališki kritiki označili za najboljšo v zadnjih desetih letih, so njeni ustvarjalci na festivalih v regiji prejeli kar 20 nagrad, poleg teh še nagrado ansambla Srbskega narodnega gledališča za dramsko igro, posthumno pa je nagrado za režijo Bojana Stupice prejel še režiser Igor Vuk Torbica.

Gostujeta: Narodno gledališče Sombor in Srbsko narodno gledališče, Novi Sad (RS)

Predstava je v srbskem jeziku.

Ustvarjalci

Režiser
Igor Vuk Torbica
Scenografinja
Andreja Rondović
Kostumografinja
Jelisaveta Tatić Čuturilo
Skladatelj
Vladimir Pejković
Igralci
Saša Torlaković, Hana Selimović, Ninoslav Đorđević, Tijana Marković / Danica Nikolić, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor, Dragana Šuša / Milijana Makević Mirkov