Režija: Vito Taufer
Premiera: 10. oktobra v SNG Nova Gorica, 18. oktobra 2019 v Gledališču Koper
Koprodukcija: Gledališče Koper in SNG Nova Gorica
Krstna uprizoritev
Predstava traja 1 uro in 45 minut in nima odmora.

O delu

Ta planet je naša bajta,
če rečt, hiša od vseh nas ljudi …
Potrebna obnove je že njeki cajta,
ma majstra pej ni an ga ni!

Fasada poka, po stenah mufa,
drsijo ji temelji, vlječe prepih …
Iz bajte se sliši pej samo barufa;
če vse ukop se zruši, ljudem je vseglih.

Tutošomato, ni pameti prave.
Duo vje, kam se je skrila an kdaj?
Tutošomato, ta svjet je šou prou ven z glave
an nima namjena se vrnt nazaj.

An vsem nam se močno pozna tuo,
da ni zdrave pameti niti za vzorc.
Ubrisan ta svjet je, da, tutošomato,
je pameten samo še norc,
ja, je pameten samo še norc …

Ustvarjalci

Režija
Vito Taufer
Asistentka režiserja
Tereza Gregorič
Avtor besedil in glasbe songov
Iztok Mlakar
Scenograf
Voranc Kumar
Kostumograf
Matic Hrovat
Oblikovalec svetlobe
Igor Remeta
Oblikovalec zvoka
Borut Čelik

Igralci

Chiara
Urška Taufer
Bianca
Tjaša Hrovat, Lea Cok (vskok)
Katarina
Patrizia Jurinčič Finžgar
Petruchio
Hortensio
Žiga Udir
Tranio
Lucentio
Matija Rupel, Mak Tepšić
Baptista Minola
Iztok Mlakar
Instrumentalni trio
Matjaž Švagelj, David Šuligoj, Roman Kobal
Prenesi gledališki list predstave
Primorski dnevnik, 15.10.2019
Marij Čuk

Mlakar v svojih delih, uspešnicah ne išče cenenega humorja, zanimajo ga predvsem skriti vzgibi človekovega nespametnega ravnanja, in to raziskuje s pomočjo sočnih didaskalij, dialogov in situacij, ki vzbujajo smeh. Nadgradnja tega na videz naivnega izpostavljanja je moralno vprašanje in vprašaj, kam se je izgubila etičnost sodobne družbe. Mlakar nas s prefinjeno in preprosto besedo, oblečeno v svojevrstni primorski narečni kolorit, ki je vedno in povsod sol njegovega pisanja, uvaja v razmišljanje o usodnejših temah, ki so pravo nasprotje lahkotnosti. Skratka, gre za svojevrstno dramsko kirurgijo, ki uspe sešiti skupaj vsebinsko povednost in ljudskost, predvsem ljudski humor in ljudsko pamet.
/…/
Režija Vita Tauferja je gradila predvsem na detajlih posameznih prizorov, ki jih je spletal v celoto in pri tem je moral rešiti vrsto zagonetk, kot na primer to, kako vpeti v predstavo tudi posamezne songe, da ne bi iz nje štrleli in bili sami sebi namen, ne pa dogajalna ilustracija. Taufer je igri spustil vajeti, vendar le do meje, ko je tvegala, da prestopi v pregrobo karikaturo in s tem v cenenost. Znal je dozirati komedijske elemente, da niso bili preočitni in s tem je predstavo oblikoval kot polno strukturo brez škripanja in prevelikih nesoglasij med resnobnostjo in humornostjo, oboje je bilo uravnoteženo.
/…/
Kdor si bo ogledal Tutošomato (in teh zagotovo ne bo malo) nima pričakovati huronskega smeha. Soočil se bo s komedijo, ki govori o nekaterih temnih plateh sodobnega človeka in družbe. Te itak poznamo, a uprizoritev nam jih znova zrcalno postavlja kot izziv, da bi mogoče vendarle kaj postorili, da bi bil svet boljši.


Primorske novice, 15.10.2019
Andraž Gombač

Tudi v novi Mlakarjevi komediji se seveda obnese sočna narečna govorica, ki vsem igralcem sicer ne teče enako gladko, h komičnosti pa ključno prispevajo rime – tudi v dialogih, ne samo v songih, polnih sarkastičnega pretiravanja, ki smeši stereotipne poglede na žensko, šovinizem, samovšečnost, radikalni feminizem …
Kakovostnejši humor zagotavljajo še besedne igre in žmohtne metafore, šibkejši pa so klišejski zapleti v komediji zmešnjav in zanašanje na smešnost moških, nerodno preoblečenih v ženske.