Režija: Ajda Valcl


Vplivna in anonimna strica iz ozadja si za predsedniškega kandidata izbereta primerno gnetljivega »nečaka« in ga začneta uriti za spopad in zmago na prihajajočih volitvah. Pri tem kakopak ne izbirata sredstev. Vsi, ki so po spletu naključij vpleteni v ta ris, od novinarjev do visokošolskih profesorjev, se izkažejo kot slinarji, upogljivci, ritolizniki in se brez večjih težav pustijo podkupovati. Le da je cena, ker gre za komedijo oziroma, če smo natančni, za politično satiro, bizarna oziroma smešna. Namesto denarja, vpliva in moči si želijo vstopiti v svet umetnosti, postati dobri in slavni pesniki in si s tem kupiti nesmrtnost. Projekt propade, ker kandidat vseh svojih nalog ne zna dobro izpolniti. Vendar se na koncu odloči, da se bo tudi sam raje kot politiki zapisal umetnosti.

Dramatičarka in scenaristka Iza Strehar, predstavnica najmlajše generacije ustvarjalcev, se v duhoviti politični satiri Vsak glas šteje, v kateri tematizira predvolilno politično zakulisje, dotakne provincialne plemenske povezanosti, kjer se vsi poznamo in je vse mogoče, se norčuje tako iz lobističnih mrež, medijev, vplivnih povezav, kratkotrajnega uspeha in slave, ki ju omogočajo mediji, starih stricev iz ozadja in tako imenovanih novih obrazov, seksizma in celo zagledanosti v odrešitev newagevskih receptov o zdravem življenju.

»Klub dejstvu, s katerim se tako radi pohvalimo, da je slovenska dramatika utemeljena na Cankarjevi politični komediji, pa se poklicni dediči malokdaj spoprijemajo z enako ali podobno temo«, so zapisale žirantke, ki so na lanskoletnih Dnevih komedije avtorici dodelile nagrado žlahtno komedijsko pero 2018 in dodale: »Zato je tolikanj hvalevredneje, da smo po dolgem času spet dobili aktualno politično satiro, ki kritično in humorno govori o našem kontekstu, o družbi in okolju, ki nas zaznamujeta in nemalokrat tudi usodno določata.«

NAGRADA:
Iza Strehar – žlahtno komedijsko pero 2018 za komedijo Vsak glas šteje

Gostuje Slovensko ljudsko gledališče Celje.

Ustvarjalci

Režija
Ajda Valcl
Igralci
Andrej Murenc, Aljoša Koltak, Maša Grošelj, Renato Jenček, Živa Selan, Igor Žužek, Tanja Potočnik, Tarek Rashid