Monokomedija
Krstna uprizoritev
80

Predstava Za znoret je nastala po uspešnem romanu pisca in dramatika Zorana Hočevarja, ki se ponaša z dvema cenjenima priznanjima – nagrado kresnik za roman Šolen z brega in Grumovo nagrado za dramo m’ te ubu.

Za znoret je drugi del Hočevarjeve trilogije o erotičnih »avanturah« vase zagledanega, trdokurčnega in ločenega poklicnega voznika kombija Vojca Pujška. Odkar ga je pred štirimi leti zapustila žena Pujčika oziroma Polona, ima Vojc probleme; že od prvega dne, ko se je zaposlil v novi firmi, je zaljubljen v  žensko svojih sanj, direktorjevo tajnico Hermino, ki bi – po njegovem mnenju – edina lahko nadomestila njegovo nekdanjo ženo. Njeno naklonjenost skuša pridobiti z zetovimi slikami (ta je uspešen in priznan slikar), ki imajo v dogajanju še posebej pomembno vlogo (Hočevarjeva posebnost je duhovit odnos do sodobne likovne umetnosti, ki ga umešča v skoraj vsa svoja dela). In ker Hermina Vojca zavrne, ta prestopi rob zakona.

Hočevarjevo besedilo je polno iskrivega, karakternega humorja in pretkano z gibčno, včasih tudi drastično znižano govorico, ki posnema pogovorni jezik, zato je v njej vrsta mašil in psovk; ne gre za jezikovni verizem, z natančno rabo znižanega besednjaka in iz vsakdana pobranih fraz. Hočevarju uspe avtorsko prepoznavno in sveže pokazati, kako premostiti prepad med zapisano in govorjeno besedo.

2008

Nagrada za interpretacijo za vlogo Vojca Pujška v monodrami Za znoret Zorana Hočevarja
7. festival Monodrama, Ptuj