Režija: Matjaž Latin


Po tridesetih letih zakona se mož z besedami Zapuščam te! odloči zapustiti ženo. Ta mu sprva ne verjame, ko pa mu vendarle prisluhne, sledi šaljiva, nato pa čedalje globlja analiza njunega skupnega življenja. Vse bolj jasno postaja, da zakon ni igra zakonskih prelisičevanj in »akumulacija nesmiselnih navad«, temveč je prerasel v nezmožnost soočenja s praznino sodobnega življenja v bivanjsko krizo. Postal je del utečenega obreda, ki je, četudi del zakonske igre, tudi opozorilo in opomnik zakoncema, da morata oba najti nov razlog, da bi lahko ostala skupaj.

Ali se bosta zakonca razšla ali je bila to le ena od njunih zakonskih igric, uprizoritev ne razkriva. V nekem trenutku se namreč predstava spremeni v televizijski resničnostni šov, gledalci pa prevzamejo vloge statistov, od katerih se pričakuje, da po navodilih ploskajo tuji nesreči, kar daje predstavi ironični ton.

Uprizoritev, ki so jo v HNK Zadar v režiji Matjaža Latina premierno uprizorili januarja letos, je nastala po motivih Zakonske igre (1987) Edwarda Albeeja (retuširana različica znamenite Kdo se boji Virginije Woolf?); kritiški zapisi pa so poudarili predvsem odlično igro obeh glavnih protagonistov.

Gostuje Hrvaško narodno gledališče Zadar (Hrvaška).

Ustvarjalci

Režija
Matjaž Latin
Prevajalca
Vinko Radovčić, Jelena Karoglan
Igralci
Alen Liverić, Jasna Ančić, Žana Bumber, Mimi Zadarski
Glasbenika
Ivan Ivić, Jadran Dučić – Čićo