Molière se v komediji Žlahtni meščan ponorčuje iz omejenega in povzpetniškega gospoda Jourdaina, ki ni zadovoljen s svojimi meščanskimi koreninami in bi rad za vsako ceno postal aristokrat. V svet plemstva bi rad vstopil, da bi se približal markizi Dorimeni, v katero je močno zaljubljen.

V prepričanju, da si lahko z denarjem čez noč kupi omiko in ugled, kmalu postane tarča številnih prisklednikov in prevarantov. Ko oznani, da hčerke Lucile ne namerava poročiti z nikomer, ki ne bi bil plemiškega rodu, ga iznajdljivo pripelje do roba njen srčni izbranec Kleant, ki se preobleče v sina turškega sultana in s tem vzbudi njegovo naklonjenost.

Molière je v besedilu pokazal tudi, kako v naprezanju za dobičkom, buržuji niso nič bolj pošteni. Stremuštvo in povzpetništvo pa sta značilnosti tudi našega časa, zato se bo v Jourdainovem liku in v vseh, ki ga obkrožajo in izkoriščajo, prepoznal marsikdo od nas.

Gostuje gledališče Piccolo Teatro Città di Sacile (IT).
Predstava v italijanskem jeziku

Organizator: Društvo Peter Martinc in Skupnost Italijanov Santorio Santorio Koper.

Ustvarjalci

Režiser
Edoardo Fainello
Asistent režije
Andrea Armelin
Dramaturg
Filippo Facca
Scenograf in oblikovalec luči
Daniele Indrigo
Kostumografinji
Clara Ditali, Patrizia Modolo
Igralci
Ruben Bortignon, Chiara Mutton, Lucrezia Zambon, Daniele Poletto, Serena Ervas, Stefano Indrigo, Morena Pajer, Christian Mariotti, Renato Turrin, Paola Tomasella
Prenesi gledališki list predstave