Suhodolčanova literarna junaka, detektiva Naočnik in Očalnik, sta številnim generacijam otrok znana iz zbirke zgodb o Naočniku in Očalniku, ki jih je avtor objavil med letoma 1973 in 1981 v treh knjigah – Naočnik in Očalnik, Na večerji s krokodilom in Stopinje po zraku; še pred izdajo prve knjige sta mojstra med detektivi zaživela tudi na odrskih deskah in televizijskih ekranih (na televiziji kot nadaljevanka v desetih delih pod skupnim naslovom Naočnik in Očalnik leta 1971, v gledališču kot mladinska komedija Norčije v gledališču) in si s poznejšimi knjižnimi izdajami utrla pot med najširše bralstvo.

V uprizoritvi koprskega gledališča, ki je bila posvečena 80. obletnici pisateljevega rojstva, se detektiva s pravim tovornjakom odpeljeta na zaslužene počitnice, a že prvi počitniški dan ju preseneti časopisna novica o tatovih, ki otrokom kradejo šolske počitnice. Mojstra detektivskega poklica s svojimi nekoliko nenavadnimi detektivskimi pripomočki izsledita roparja Stanka Kradimirja in njegovo hčer Pšeničko, ki se, naveličana nenehnih počitnic, ki jih je ukradel njen oče, želi predati in vrniti v šolo. Naočnik in Očalnik roparja ujameta, skesani Stanko pa detektivoma preda kovček, v katerem so ukradene počitnice. Ko kovček skupaj odprejo, za vse otroke v šoli nastopijo težko pričakovane počitnice.
Potujoča predstava, ki jo uprizarjamo na šolskih dvoriščih, v dogajanje vključi tudi otroke in pedagoško osebje, pozornost najmlajših gledalcev pa pritegne s številnimi izumi – biciklminihopterjem (BMH), kameronaraketnipogonznotranjimizgorevanjem, skozigledom2010, ušesosluhom in drugimi novotarijami iz detektivske delavnice Naočnika in Očalnika.