Predstava Za znoret je nastala po uspešnem romanu pisca in dramatika Zorana Hočevarja, ki se ponaša z dvema cenjenima priznanjima – nagrado kresnik za roman Šolen z brega in Grumovo nagrado za dramo m’ te ubu.

Za znoret je drugi del Hočevarjeve trilogije o erotičnih »avanturah« vase zagledanega, trdokurčnega in ločenega poklicnega voznika kombija Vojca Pujška. Odkar ga je pred štirimi leti zapustila žena Pujčika oziroma Polona, ima Vojc probleme; že od prvega dne, ko se je zaposlil v novi firmi, je zaljubljen v  žensko svojih sanj, direktorjevo tajnico Hermino, ki bi – po njegovem mnenju – edina lahko nadomestila njegovo nekdanjo ženo. Njeno naklonjenost skuša pridobiti z zetovimi slikami (ta je uspešen in priznan slikar), ki imajo v dogajanju še posebej pomembno vlogo (Hočevarjeva posebnost je duhovit odnos do sodobne likovne umetnosti, ki ga umešča v skoraj vsa svoja dela). In ker Hermina Vojca zavrne, ta prestopi rob zakona.

Hočevarjevo besedilo je polno iskrivega, karakternega humorja in pretkano z gibčno, včasih tudi drastično znižano govorico, ki posnema pogovorni jezik, zato je v njej vrsta mašil in psovk; ne gre za jezikovni verizem, z natančno rabo znižanega besednjaka in iz vsakdana pobranih fraz. Hočevarju uspe avtorsko prepoznavno in sveže pokazati, kako premostiti prepad med zapisano in govorjeno besedo.