Gledališka zgodovina priča o tem, da so izjemne gledališke stvaritve pa tudi življenjski prispevki posameznikov iz posameznih regij zapostavljeni in spregledani, gledališki zgodovinarji pa pri svojih raziskavah pogosto prepozno ugotavljajo pomemben delež ljudi, ki za svoje delo in ustvarjalnost niso dobili nagrad in priznanj.

Ker je minljivost vpisana v samo naravo gledališkega dela, smo se v treh primorskih gledališčih odločili, da ustanovimo gledališko nagrado – poimenovali smo jo po literarnem junaku Tantadruju primorskega pisatelja Cirila Kosmača – ter z njo zapišemo in zaznamujemo delo tistih posameznikov, ki so in še danes ustvarjajo v gledališčih na Primorskem in v zamejstvu; tako tlakujemo pot gledališke zgodovine in soustvarjamo kulturni prostor Primorske. Z nagrado tantadruj vsakoletno počastimo svoje gledališke junake, torej tiste posameznike, katerih delo je omogočilo, pospešilo in zaznamovalo umetniško rast in razvoj gledališke umetnosti na celotnem območju slovenskega življa. Ob tem ovenčamo tudi tiste, ki s svojim umetniškim delovanjem presegajo pričakovano kakovost ter s svojimi dosežki zaznamujejo posamezno uprizoritev in sezono.

Vsako leto podelimo štiri nagrade tantadruj: nagrado tantadruj za življenjsko delo ter nagrade tantadruj za igralsko stvaritevpredstavo v celoti in gledališki dosežek, ki se jo lahko podeli za režijo, dramsko besedilo, dramatizacijo, dramaturgijo, prevod, lektorsko delo, scenografijo, kostumografijo, koreografijo, animacijo, glasbo ali drug vrhunski gledališki dosežek. O nagradah odločata dve tričlanski žiriji. Žiriji sta pri svojem delu neodvisni, nagrajence izbereta med nominacijami, lahko pa jih predlagata tudi sami.

Prve tantadruje za primorske gledališke dosežke smo Gledališče Koper, SNG Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče iz Trsta podelili 12. maja 2011 v Trstu. Prvega tantadruja za življenjsko delo (bronasto masko kiparja Jakova Brdarja) je na odru Slovenskega stalnega gledališča prejel tržaški režiser Mario Uršič, nagrado za najboljšo igralsko stvaritev članica tržaškega igralskega ansambla Nikla Petruška Panizon, tantadruja za najboljšo uprizoritev pa Zlati zmaj R. Schimmelpfenniga v režiji Janusza Kice in izvedbi Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta.

O nagradah bosta do zaključka sezone 2024/2025 odločali žiriji:
• Žirija za igralsko stvaritev, najboljšo predstavo v celoti in gledališki dosežek: Matej Bogataj, Ana Perne, Martin Lissiach
• Žirija za življenjsko delo: Marij Čuk, Vesna Humar, Alen Jelen

 

Dosedanji nagrajenci:

2023
Mario in čarodej po noveli Thomasa Manna v dramatizaciji Tatjane Doma – nagrada tantadruj za predstavo v celoti (r. Ivana Djilas, Slovensko stalno gledališče, Trst)
Jure Kopušar – nagrada tantadruj za igralske stvaritve za vloge Azazella v uprizoritvi Mojster in Margareta po romanu Mihaila Bulgakova, v dramatizaciji in režiji None Ciobanu (SNG Nova Gorica), Haimona v uprizoritvi Antigone Dominika Smoleta v režiji Luke Marcena (SNG Nova Gorica) ter več vlog v uprizoritvi Nenadoma, reka avtorja Dimitrija Kokanova v režiji Kokana Mladenovića (SNG Nova Gorica, Mestno gledališče Ptuj)
Jaka Varmuž – nagrada tantadruj za (ne)vidne dosežke za oblikovanje svetlobe v uprizoritvi Mali princ  avtorja Antoina de Saint-Exupéryja v dramatizaciji Helene Šukljan in Ivana Lobode (r. Ivan Loboda, Gledališče Koper v sodelovanju s Hišo 2.6)

2022
52 hertzov Tijane Grumić – nagrada tantadruj za najboljšo predstavo v celoti (r. Mojca Madon, SNG Nova Gorica)
Matija Rupel – nagrada tantadruj za igralske dosežke za vloge Klovna v 52 hertzih Tijane Grumić in Črička v Čričku in temačnem občutku Toona Tellegena (obe SNG Nova Gorica) ter Pina Mlakarja in Borisa Kidriča v uprizoritvi In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek Andreja Inkreta (Anton Podbevšek Teater in SNG Nova Gorica; v sodelovanju s Cankarjevim domom, Ljubljana, in Galerijo Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki)
Andrej Vrhovnik – nagrada tantadruj za posebne dosežke za kostumografijo v uprizoritvi Ptičja farma Jere Ivanc (r. Jaka Ivanc, Slovensko stalno gledališče, Trst, in Gledališče Koper)

2021
Jugoslavija, moja dežela Gorana Vojnovića – nagrada tantadruj za najboljšo predstavo v celoti (r. M. Misirača, Gledališče Koper, Pozorište Prijedor, Friedrich Ebert Stiftung)
Marjuta Slamič – nagrada tantadruj za igralski dosežek za vlogo Bogdane v predstavi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj (r. J. Novak, SNG Nova Gorica in Slovensko mladinsko gledališče)
Avtor Jure Karas, pianist Joži Šalej in igralci za songe v predstavi  Čudovita – nagrada tantadruj za poseben dosežek (r. Tijana Zinajić, SSG Trst in SiTi Teater BTC)

2020
Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella – nagrada tantadruj za najboljšo predstavo v celoti (r. P. Magelli, SNG Nova Gorica)
Jurij Drevenšek – nagrada tantadruj za igralski dosežek za vlogo Novinarja v drami Saše Pavček Na valovih (r. Alen Jelen, Slovensko stalno gledališče in ŠKUC gledališče v sodelovanju s Cankarjevim domom Ljubljana)
Ekipa pod vodstvom režiserja Jake Ivanca in dramaturginje Ire Ratej – nagrada tantadruj za (ne)vidni dosežek za niz spletnih bralnih uprizoritev Cankarjevih dram v projektu Gledališče za maturo (Gledališče Koper)

2019
Kraljica mati Manlia Santanellija – nagrada tantadruj za gledališki dosežek (r. D. Z. Frey, Gledališče Koper in MG Ptuj)
Helena Peršuh – nagrada tantadruj za igralski dosežek za igro v monodrami Človeški glas Jeana Cocteauja (r. Ajda Valcl, SNG Nova Gorica)

2018
Barufe Carla Goldonija in Predraga Lucića – nagrada tantadruj za gledališki dosežek (r. V. Taufer, Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče, INK – Gradsko kazalište Pula, SNG Nova Gorica)
Marjuta Slamič – nagrada tantadruj za igralski dosežek za vlogi Paškue v Barufah Carla Goldonija in Predraga Lucića (r. V. Taufer, Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče, INK – Gradsko kazalište Pula, SNG Nova Gorica) in Hekabe v Trojankah Evripida (r. Jaša Koceli, SNG Nova Gorica)

2017
Peter Kušter skupine The Tiger Lillies, Juliana Croucha in Phelima McDermota – nagrada tantadruj za predstavo v celoti (r. I. Djilas, SNG Nova Gorica)
Radoš Bolčina, Gojmir Lešnjak Gojc in Iztok Mlakar – nagrada tantadruj za umetniški dosežek v uprizoritvi Stari klovni Mateia Vişnieca (r. J. Jamnik, SNG Nova Gorica)

2016
Rok Matek – nagrada tantadruj za igralski dosežek za vlogo Marije v Triu Gašperja Tiča (r. J. Ivanc, Gledališče Koper)
Ustvarjalci uprizoritve Trio Gašperja Tiča (r. J. Ivanc, Gledališče Koper)

2015
Arna Hadžialjević – nagrada tantadruj za igralski dosežek za vlogo Emme Bovary v Gospe Bovary Nebojše Pop Tasića (r. Y. Roschina, SNG Nova Gorica)
Hlapci Ivana Cankarja – nagrada tantadruj za gledališki dosežek (r. S. Horvat, SSG Trst)

2014
Ana Facchini – nagrada tantadruj za gledališki dosežek za pevsko-igralsko interpretacijo v Postani obcestna svetilka (Srečko Kosovel) (r. A. Jus, SNG Nova Gorica)
Kristijan Guček – nagrada tantadruj za igralski dosežek za vlogo Bérengerja v Morilcu Eugèna Ionesca (r. M. Čeh, SNG Nova Gorica)

2013
Lara Jankovič – nagrada tantadruj za igralski dosežek za vlogo Diane v Filumeni Marturano Eduarda De Filippa (r. K. Pegan, Gledališče Koper in SNG Nova Gorica) za vlogo Eve v Parolah, parolah Alda Nicolaja (r. J. Ivanc, Gledališče Koper) in za vlogo Carmele v Ay, Carmela! Joséja S. Sinisterre (r. M. Manojlović, Gledališče Koper in Atelje 212, Beograd)
Peter Harl – nagrada tantadruj za igralski dosežek za vlogo Nandeta v Rokovnjačih Mihe Nemca, Nejca Valentija in Nieta (r. M. Nemec, SNG Nova Gorica in PG Kranj)

2012
Ivo Barišič – nagrada tantadruj za igralski dosežek za vlogo Barryja v sKurtu Dmitrija Vojnova (r. L. M. Škof), za vlogi Finančnika in Boga v Sljehrniku Iztoka Mlakarja (r. V. Taufer), predvsem pa za vlogo Simona Gregorčiča v Kdor sam do večera potuje skozi svet (Simon Gregorčič) Nede Rusjan Bric (r. N. R. Bric, vse SNG Nova Gorica)
Neda Rusjan Bric – nagrada tantadruj za gledališki dosežek za avtorski projekt Kdor sam do večera potuje skozi svet (Simon Gregorčič) (SNG Nova Gorica)

2011
Nikla Petruška Panizon – nagrada tantadruj za igralski dosežek za vlogo Katre v Kažinu ali Karabinjerjevi Katri Vlaha Stullija (r. V. Taufer, SSG Trst)
Zlati zmaj Rolanda Schimmelpfenniga – nagrada tantadruj za gledališki dosežek (r. J. Kica, SSG Trst)

 

Dobitniki nagrade tantadruj za življenjsko delo:
 • 2023  Adrijan Rustja
 • 2022  Dušan Mlakar
 • 2021  Ivo Barišič
 • 2020  Marija Vidau
 • 2019  Katja Pegan
 • 2018  Bine Matoh
 • 2017  Miranda Caharija
 • 2016  Boris Cavazza
 • 2015  Teja Glažar
 • 2014  Anton Petje
 • 2013  Zdenka Lovec
 • 2012  Stane Leban
 • 2011  Mario Uršič