Skok v pravljico z Igorjem Štamulakom

Igor rad bere pravljice, toda še raje jih prebira ali o njih pripoveduje drugim, najmlajšim. Skupaj z njimi se ob pravljici prepusti domišljiji, zato pravljico včasih nadgradi, ji doda nov začetek ali konec, si izmisli novega junaka, naredi pravljico še lepšo in vsem, ki jim uspe »skočiti« vanjo, ponudi priložnost, da vstopijo v čudežni svet gledališča.

Z domišljijo, iznajdljivostjo in Igorjevo pomočjo boste lahko tudi vi postali pravljični junak, pogumni princ, navihan škrat, zapeljiva kraljična, brundajoči medved, krhka pikapolonica ali ogenj bruhajoč zmaj. Toda pomembneje kot to, za katerega od junakov se boste odločili, je, da boste skupaj z Igorjem po prebrani pravljici to tudi uprizorili in pravljičnim bitjem dali priložnost, da oživijo v vas samih.

 

Otroška ustvarjalna delavnica An ban

Sobotna dopoldanska delavnica je namenjena otrokom od petega do desetega leta starosti, s katerimi se bomo dotaknili različnih področij izražanja – od likovnega do jezikovnega. Po kratki uvodni zgodbi bomo ustvarjali izdelke iz raznovrstnih materialov, se pogovarjali o različnih temah in se naučili nekaj besed v italijanščini. Otroci bodo pod vodstvom pedagoginje Vanje Korenč izdelovali izdelke, bodisi samostojno ali pa v parih oziroma skupinah. Sproščena delavnica je torej priložnost za ustvarjanje ter tudi za druženje, igro in zabavo. Vse, kar potrebujete za obisk naše delavnice An ban, sta zato le dobra volja in veliko domišljije.

 

Učna ura o gledališču

Učna ura, v kateri otrokom predstavljamo gledališče in poklice v njem, traja dve šolski uri; v prvi vrtčevske otroke in učence prve triade OŠ po gledališču vodi deklica Zofka in jim s pomočjo družabnih igric, skrivalnic ali presenečenj razkriva »skrivnosti« gledališča (učencem druge in tretje triade je namenjen pogovor in voden ogled gledališča), v drugem delu pa se otroci in učenci v gledališki improvizaciji preizkusjo tudi na odru male dvorane.

Vsebino in izvedbo Učne ure vedno prilagodimo starosti udeležencev in jim omogočimo kar najbolj prijetno in zabavno gledališko izkušnjo. V prvem delu v vlogi deklice Zofke / voditeljice pogovora nastopi Vanja Korenč, v drugem pa poleg nje z mladimi obiskovalci gledališča improvizirata še igralca Gorazd Žilavec in Igor Štamulak ter režiserka Renata Vidič.

 

Improvizirajmo!

Sproščena delavnica s tehnikami improvizacije otrokom približa odrsko ustvarjalnost. S pomočjo zabave, igre, domišljije in smeha se bodo otroci soočili z neskončnimi zgodbami, ki jih nosimo v sebi, spodbujali nastajanje novih in gradili delovanje skupine kot celote. Vsaka delavnica je starostno prilagojena sodelujoči skupini, vodijo pa jo naši igralci in režiserji, ki bodo poskrbeli, da bo odrska izkušnja res edinstvena. Ti bodo namreč otrokom na voljo tudi za številna vprašanja v zvezi s poklicem, ki ga opravljajo. Kratke igrice, ki poudarjajo neskončne možnosti izražanja in prednosti skupinskega dela, pa so tudi odlično orodje za kratkočasenje zunaj gledaliških zidov.

 

Pogovori o predstavi

Vsaka gledališka predstava prikazuje, pripoveduje in tako občinstvu tudi sporoča. Včasih nazorno, včasih pa je njeno sporočilo nekoliko prikrito, zaradi česar je prav, da gledalec, tudi najmlajši, o slišanem in videnem tudi, ko se že spusti zavesa, znova razmisli. Z mladimi obiskovalci našega gledališča se bo po ogledu predstave o posamezni uprizoritvi – o tem, kaj so na odru videli, koga so na odru spoznali, komu so odrski junaki v resničnem življenju podobni, kdo je »dober« in kdo »slab«, pa tudi o tem, zakaj na odru včasih samo plešemo ali pojemo – na željo posameznih šol pogovarjal igralec Gorazd Žilavec.